Holdbart.no – redder mat fra å bli kastet

Hvert år kastes det ca. 350.000 tonn fullt spisbar mat i Norge. Hvor mye er 350.000 tonn? Tenk deg en kø med vogntog fra Oslo til Lillehammer fullastet med mat rett på dynga, så nærmer du deg. Det er jo ikke så veldig smart. Det syntes ikke Trond J. Laeng og Thor Johansen heller, derfor startet de i 2015 supermarkedet Holdbart.no i Vestby utenfor Oslo. Der kan hvem som helst, feks. du og jeg, gå og kjøpe kjempegod mat som vanligvis ville blitt kastet av forskjellige årsaker. Som feks. at designet på emballasjen er feil. Eller at det ‘bare’ er 3 måneder igjen til ‘best før’-datoen. Jepp, du leste riktig, hvis noen feks. sitter på 10 paller med yoghurt som går ut på dato om 3 måneder, er det helt normalt at disse pallene blir kjørt til nærmeste søppelplass, hevet inn i en svær ovn – med plastbeger, youghurt, jordbærsyltetøy og alt – og brent opp. LOL.

Thor forteller at han og Trond i utgangspunktet gikk i gang med konseptet fordi de syntes det var en god forretningsidé, men at de er blitt mer og mer opptatt av miljøaspektet etterhvert som de er blitt varme i Holdbart-trøya. I likhet med mange andre har de funnet ut at god økonomi og god økologi overraskende ofte er to sider av samme sak. Det gjelder ikke minst kundene deres, som kan handle førsteklasses mat til saftig rabatterte priser – mellom 20 og 90 prosent – samtidig som de er med på å styre tusenvis av de nevnte vogntogene tilbake til matbordet. Nice.

Legg igjen en kommentar